ВИНОДЕЛЬНЯ

26 hektár | 4 tábla | 30 terasz

A borászat tervezésénél lényeges szempont volt, hogy tiszteletben tartsuk a természeti adottságokat és alkalmazkodjunk hozzájuk, hogy ezáltal a birtok minél harmonikusabban illeszkedjen a környezetbe.

A négy táblán kialakított harminc teraszos ültetvény tökéletesen idomul a Lajvér patak medréhez, ami különleges és természetes mikroklímát biztosít a birtoknak. Ez nem csak azt jelenti, hogy az alsó és a felső teraszok között egész évben több fokos hőmérsékletkülönbség van, hanem azt is, hogy változatos a talaj víztartalma. A völgy természetes szélcsatornaként szellőzteti át az ültetvények lombozatát és fürtjeit, segítve ezzel a környezettudatos szőlőművelést. Ez a változatosság teszi lehetővé, hogy mind a tizenkét szőlőfajtánk otthon érezze magát.

5 Funkció,
3 szárny

Az ultramodern, tiszta vonalú épület a kompromisszumoktól mentes feldolgozás koncepciója köré épült. Célunk az volt, hogy a tájba jól illeszkedő, építészetileg kiemelkedő épületet hozzunk létre, amelynek a jelentős része a föld alatt van. Az építés során az olyan természetes anyagok felhasználására törekedtünk, mint a fa, beton, kő, fém és üveg. A létesítmény minden szükséges funkciónak tökéletesen megfelel: egyszerre látogatóközpont, borbisztró, ipari épület, raktár és pince. A természetes borkészítés lényege a szőlő kíméletes feldolgozása, amely a modern gravitációs technológián alapul.

A szőlők útja

Tizenkét szőlőfajtát telepítettünk, mégsem készítünk mindegyikből önálló tételt. Bizonyos fajták számunkra kedvesebbek, ha nem önmagukban kerülnek palackba. Gyakran szokatlan, újszerű házasításokkal tudjuk a legjobban kifejezni azt, amit a szőlőtermesztésről és borkészítésről gondolunk.

48 díj

A fajtaválasztáskor kizárólag a minőség volt a szempont. Minden egyes teraszra az annak adottságait legjobban hasznosító fajtákat telepítettük, ami páratlan változatosságot biztosít számunkra. Ez a sokszínűség teszi lehetővé, hogy hűvösebb évjáratban is kiemelkedő borokat készítsünk, és a forró évjáratokban rejlő potenciált is ki tudjuk használni. Ezt igazolja a Lajver borok által, az utóbbi öt évben elnyert 48 hazai és külföldi elismerés.

12 szőlőfajta

Rajnai rizling | Olaszrizling | Chardonnay | Sauvignon blanc | Cserszegi fűszeres | Kadarka | Kékfrankos | Pinot noir | Merlot | Cabernet franc | Cabernet sauvignon | Syrah

Elismert magyar és külföldi szakemberek segítettek minket abban, hogy olyan borászatot hozhassunk létre a szekszárdi dombok között, amely a legmodernebb technológia segítségével tökéletesen kihasználja a természet adta lehetőségeket. A harminc méter mélyen a földbe süllyesztett feldolgozó és pince hasznosítja a Föld gravitációs energiáját és természetes hőtároló képességét, így biztosítva a lehető legkíméletesebb feldolgozást.

A tőkén gondosan válogatott szőlő ládákban lép be a feldolgozás folyamatába a borászat legmagasabb pontján. Itt az ép fürtök egy rácsos rázóasztalra kerülnek, ahol a kíméletes vibráció során a legtöbb szennyezőanyagtól magától megtisztul a szőlő. A maradékot kézi válogatással távolítjuk el. Ekkor történik a nem kellően érett, vagy sérült bogyók eltávolítása is. Ezután gravitációs úton juttatjuk a bogyókat a tartályokba, vagy a présbe.

Az erjesztést tizedfokra pontosan szabályozott hőmérsékleten, 24 órás felügyelet mellett végezzük.

Hordóink kiváló minőségű magyar és amerikai tölgyből készültek 225, 300, 500 literes méretekben, különböző pörköléssel. Így minden borunk a leginkább megfelelő érlelést kapja, hogy mindig egy lépéssel közelebb jussunk a tökéletes Lajvér borhoz.

Sikereink