Szálka

SZÁLKA

Idilli üdülőhely a falusi turizmus kedvelőinek

A Szekszárdi-dombság festői környezetében bukkan fel a látogató előtt az apró sváb település, amely a vizet, a természetet, a kultúrát és a falusi vendéglátást kedvelők üdülőhelye.

PROGRAMOK, LÁTNIVALÓK

SZÁLKAI HORGÁSZTÓ STRAND ÉS KEMPING

A falu határában, gyönyörű völgyben fekszik a több, mint 2 kilométer hosszú, két részből álló szálkai tó.
Az első tó a horgászás szerelmeseinek tartogathat kellemes időtöltést, a második tó partján pedig strand és kemping található. A víz minősége kiváló, az ide látogatók gyönyörű, nyugodt környezetben élvezhetik a strandolás örömeit.

A meder – akárcsak a tagolt part – változatos, a vízmélységek azonban nagy általánosságban a víztározókra jellemzően alakulnak. A tározó alsó szakaszán nem ritkák a 6-9 méteres mély részek sem. Víztípus: völgyzárógátas dombvidéki víztározó Terület: 57 ha
Halfajok: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, balin, keszegfélék, törpeharcsa, angolna, pisztráng
Rekord: ponty 23 kg, harcsa 76 kg

Igazi strand és horgász élmény!

MAUSZ KÁPOLNA – SZÁLKA ÉKKÖVE

Legendás kék színe meghatározó eleme lett a tájnak, a kápolnától pazar kilátás tárul elénk: Sárközre, Szekszárdra, Decsre, Bátaszékre, szép időben akár a Dunára is ráláthatunk a hegytetőről.

1891-ben emelték historizáló stílusban. Építtetői a szálkai Michael és Anna Mayer voltak. Nevét a húsvéti Emmausz-járás szokásáról kapta.

Kihagyhatatlan!

SZERB ORTODOX KOLOSTOR ÉS TEMPLOM, GRÁBÓC

A grábóci szerb ortodox kolostor és templom (szerbül: Manastir Grabovac) a Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai szerb Dragovity kolostorból. A faluban akkoriban már éltek a törökök elől korábban ide vándorolt szerb családok. A kolostor összes épülete 1994 óta ismét a magyarországi szerb ortodox egyház tulajdonában van. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt.

Örök emlék!

SÖTÉTVÖLGY

Sötétvölgy kedvelt kirándulóhely, amely Szálkától nagyjából 7km-re fekszik és az oda vezető út kitűnő gyalogtúra az erre vágyóknak. Bonyhád felé, a 6-os útról közelíthető meg. A gyönyörű erdős környezetben horgásztó, pihenő- és tűzrakóhelyek, tanösvény és játszótér várja a túrázókat.

Aktív pihenés!

BATI KERESZT ÉS KILÁTÓ

Szekszárd mellett, a környék egyik legmagasabb pontján áll a 2015-ben épített kilátó. A kilátó a Szekszárdi-dombság északi részének egyik legmagasabb pontján, egy 280 méter magas dombon áll. A fából készült, 20 méter magas (a kilátószint 15 méteren van) építményről teljes körpanoráma tárul a látogató szeme elé. Rálátunk Szekszárd szőlőire, a város dombra felkúszó szélére, a gemenci erdőre, valamint ellenkező irányban a végtelen dél-dunántúli dombvidékekre, a Tolnai-hegyhát és a Dél-Mezőföld településeire. Déli irányban a háttérben ott magasodik a kétosztatú Mecsek teljes gerince, az alacsonyabb, inkább dombsági jellegű nyugati, illetve a tekintélyesebb keleti rész. A Dél-dunántúli Kéktúra, a Mária út és a Magyar Zarándokút közvetlen közelében található kilátó mellett esőbeállót és piknikezőhelyet is találunk. A turistaútról való leágazást az 1887-ben állított homokkő kereszt, azaz a Bati-kereszt jelzi.

Pazar panoráma!

MÉZESKALÁCS MÚZEUM SZEKSZÁRD

A Petrits családban két évszázada öröklődik apáról fiúra a mézeskalácskészítő és gyertyaöntő mesterség. A Mézeskalács múzeumban a családi vállalkozás eszközei, azok használatát bemutató film, valamint számtalan szebbnél szebb mézeskalács és gyertya ad örök élményt a látogatóknak. Díszíthet saját kezűleg mézeskalácsot, a múzeum melletti mintaboltban ajándéktárgyakat, finomságokat vásárolhat.

Édes élmények!

A PÖRBÖLYI ÖKOTURISZTIKAI KÖZPONT – GEMENC DÉLI KAPUJA

Az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központja olyan komplex szolgáltatást nyújt, amely a bakancsos, a kerékpáros, valamint a vízi turistáknak és az erdei vasút szerelmeseinek egyaránt izgalmas élményeket ígér. Egy ökoturisztikai kalandozás a Gemenci erdőben nem is kezdődhet másképp, mint a Pörböly település határában található Ökoturisztikai Központban. A turistát a fogadóépület várja büfével és ajándékbolttal, jegypénztárral, de itt található az erdei vasút végállomása, a „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című interaktív kiállítás és a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola is.

Izgalmas kalandozások!

TÚRÁZÁS

Szálka környékén számos túrázásra alkalmas útvonal található. A változatos nehézségű és hosszúságú – erdőkkel, völgyekkel, fennsíkokkal, patakokkal és tavakkal tagolt – turista utakon gyönyörű környezetben idősek és fiatalok egyaránt hódolhatnak a természetjárás örömeinek. Tiszta levegő, források, gazdag élővilág, ami jellemzi ezt a tájat, ahol ősszel, párzási időszakban Gemenchez hasonlóan itt is jól hallható a szarvasbikák bőgése.

Tolnai Kékfestő műhely

A Tolnai Kékfestő Műhely több mint 200 éve foglalkozik kékfestő anyagok készítésével és feldolgozásával! Jelenleg a hatodik és hetedik generáció dolgozik az eredeti gépekkel és mintákkal. Üzletükben és webáruházukban megtalálható termékek: méteráru, terítő, szalvéta, kötény, konyhai kiegészítők, ruha, szoknya, táska, párna, különböző kézműves ajándéktárgyak. A Kékfestő bolt ELŐZETES BEJELENTKEZÉS alapján tart nyitva.

Cím: 7130 Tolna, Kossuth L. u. 21. Tel.: +36 (30) 628-4014 E-mail: kekfesto@gmail.com

Bormúzeum Szekszárd

A Bormúzeum Szekszárd szívében található, amely az egykori „török fürdőben” várja a látogatóit. Az idelátogató turisták megismerkedhetnek a borvidék történelmével, jellegzetességével és kultúrájával is. Az 1850-ben épült épületben személyes tárlatvezetés közben is kóstolható szekszárdi Kadarka, Kékfrankos és Bikavér.

NYITVATARTÁS BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN! +36 20 269 9765 https://www.bormuzeumszekszard.hu/