Útjára indítottuk blogunkat, ahol hónapról hónapra bemutatjuk egy tételünket, gasztronómiai ajánlóval megfűszerezve.
Érdemes követni a cikkeket, hiszen közelebbről megismerhetik a Lajver-élményt, melyet boraink nyújtanak.

Az i-re a pont pedig, hogy 4+2 csomagban limitáltan, az adott hónapban megvásárolható a bemutatott bor,
webshopunkon keresztül – nem érdemes kihagyni ezeket a lehetőségeket!

Ünnepi időszakhoz ünnepi bor dukál: - Lajver: Merlot Selection (2016)

Az év utolsó és egyben különleges hónapjában sem maradhat el a hónap bora. Az ünnepi alkalomhoz illően, megfontolt döntés mellett esett a választás erre a nem akármilyen Merlot válogatásra. Ez utóbbi szó direkt utalás arra, hogy márpedig ez egy nagyon gondosan készült szekszárdi bor.

Egy igazi zászlóshajó –Lajver: Signum - Szekszárdi Premium Bikavér (2019)

Signum – ha felütünk egy szótárat, akkor az alábbi jelentésekkel találkozhatunk: pecsét, jel, zászló, de lehet még címer is. Ha most mindezt fogom és a szekszárdi Lajver Borbirtok tételére vonatkoztatom, akkor – úgy is fogalmazhatok - megérkeztünk a célponthoz. Napjainkban egyre gyakrabban merül fel a borfogyasztó, borbarátban, hogy milyen jegyek mentén ismerheti fel egy-egy adott borvidék stílusjegyeit.

Finesz, elegancia és bekuckózás? – avagy Lajver: Szekszárdi Cabernet Franc - Frank (2021)

Elképzelhető, hogy nem mindig minden az, aminek elsőre látszik, de ez a szekszárdi kiváló vörös gyönyörűség nem árul zsákbamacskát. Rövid indoklás: ez a híres bordeaux-i szőlőfajta amolyan második otthonára lelt Szekszárdon és ezáltal a Lajver Borbirtoknál. Hogy miért? Itt a konkrét esettanulmányunk ez a kis „frankó Frank”. 🙂 Illatban szépen megmutatkoznak az erdei gyümölcsök, aminél már csak a kóstolás hoz még jobb eredményt: lágy, bársonyosság! Tulajdonképpen egy visszafogott, jól iható, elegáns szekszárdi bor.

Nyárbúcsúztató, DE őszt köszöntő: - Lajver: Szekszárdi Merlot (2020)

Itt van az ősz, itt van újra! Elsőre sokan talán elkezdenek szomorkodni, de ezt a felütést a szerző egy percig sem a búslakodásnak szánja. Sőt! Hiszem, hogy minden évszaknak megvan a helye és az ideje. Ráadásul az utóbbi években – ahogy most is – szeptember kimondottan még nem nagyon akar tudomást venni a naptári ősz kezdetéről. Ez egyben felkérés egyfajta játékra és a Lajver Borbirtok Szekszárdi Merlot-ja hasonló eredményt produkál. A következő pár sorban kifejtem, hogy miért.

Baconbe göngyölt szuvidált sertés szűz, fűszeres csónakburgonya, vörösboros erdei gomba ragu, grillezett csiperkegomba, grillezett koktélparadicsom.

A sertésszűz látszólag egy könnyű történet, hálás egy valami: Nem is nagyon drága a boltban, remek alapállaggal rendelkezik, és első ránézésre könnyű is vele bánni, akár szeletben, akár egészben sütjük.

Rózsaszín napszemüvegben: - Lajver: Pannon Rosé Cuvée (2022)

Elő a rózsaszín szemüvegekkel, de ha nincs is egy kéznél, akkor abban biztos lehet a kedves borkedvelő, hogy ezzel a remek szekszárdi rosé cuvée-vel rózsaszínben fogja látni a világot. Ha már színvilág: egy szép korall színű roséval állunk szemben, majdhogynem, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva erről a kategóriáról.

Hangolódjunk a nyárra! - Lajver: Sound Cuvée (2022)

Éld meg a nyarat! Lehetne ez egy felkérés is, vagy úgy is fogalmazhatok, hogy ez a szekszárdi Lajver - Sound Cuvée fő üzenete! Hogy miért? Első korty után olyan érzésünk van, mint amikor vibráló hangokat hallunk egy zene kapcsán. Ez a bor – a maga nemében – pezseg, elönt különféle érzésekkel, ezért állja meg a helyét az az állítás, hogy ez a fehér bor vibrálóan hat a fogyasztójára.

Sound 2022 - Gyöngytyúk consommé roppanós zöldségekkel

Az étel ugye gyakorlatilag egy húsleves, amelyet kristálytisztává derítenek. Leginkább csirkéből készítik, de az igazán vagány változata a gyöngytyúk. A gyöngytyúk, amely elég fura szerzet, fizimiskája jelentősen eltér az európai szárnyasoktól, ez pedig nem is véletlen, hiszen Afrikából származik. Vagánysága abból fakad, hogy mint ízvilág valahol félúton van a csirke és mondjuk a fácán, mint vad között.

Egy korty nyár! - Lajver: Cuvée Blanc (2022)

Ha június, akkor nyárindító: ha pedig nyár, akkor a könnyed, már-már pezsgősebb fajták mellett érdemes dönteni vagy legalább is kísérletezni. Vegyük például a Lajver - Cuvée Blanc-t (2022). Már miután kitöltjük a pohárba és megillatoljuk érezni, hogy most miért őt választottuk: ez bizony egy friss fehér cuvée, illatában szinte „robbanni” készül, a színe pedig már-már zöldes. Jól esik perceken át az illatkavalkáddal barátkozni, ami egyébként nagyon jó ösztönzőként hat, hogy végre megkóstoljuk. Bátran kijelenthető, hogy a nagyon gyümölcsös kategóriába tartozik, ugyanakkor van benne egy kis fűszeresség is.

Lajver Incognito 2022 - Rántott pacal cukkini felfújttal, fokhagymás aszalt szilva szósszal

A magyar borászat egyik legizgalmasabb tétele jelenleg az Incognito, amelynek már a neve is beszédes. Mikor kitöltjük, egészen világos, szinte fehérbe hajló borral találkozunk, ugyanakkor jobban megnézve egészen halvány pinkes árnyalatot is felfedezhetünk. Elsőre akár szürkebarátra is gyanakodhatnánk, de megoldás nem ez, hanem amit a nyájas olvasó már minden bizonnyal úgyis sejt: Ez egy úgynevezett blanc de noir, vagyis egy kékszőlőből készült fehérbor.