Lajver Rosé 2022 bor és étel párosítás

A sertésszűz látszólag egy könnyű történet, hálás egy valami: Nem is nagyon drága a boltban, remek alapállaggal rendelkezik, és első ránézésre könnyű is vele bánni, akár szeletben, akár egészben sütjük. Tény ugyanakkor, hogy elég könnyű félremenni vele, két irányba is. Egyfelől, ha nem figyelünk, könnyű túl szárazra sütni, illetve ugyanígy túlságosan „vizesre” is – ez elsősorban sütőben tud előfordulni. Éppen ezért okos megoldás szuvidálni, hiszen így a szaftossága is megmarad, illetve utólag könnyen és szépen tudunk rá kérget sütni, kihasználva a Maillard-reakcióból fakadó izgalmakat.

Esetünkben ebben további segítséget nyújt a bacon is, de a csónakburgonya is. A gombák két változatát első ránézésre talán feleslegesnek tarthatnánk, de kóstolva ez a vélemény azonnal megváltozik, mert két külön réteget képviselnek. Az erdei gombás ragu egyfajta édes érintés ad, a grillezett csiperke pedig a sós-vegetális réteget tárja fel. Ráadásként pedig ott van a paradicsom, amelyet hajlamosak lennénk csak díszítésként kezelni, de erről szó sincs. Ő hozza a savasságot az ízképbe, így válik a falat teljessé.

Egy szűz mindig határeset a borválasztás tekintetében, hiszen egy kicsit komolyabb fehérbort, de egy könnyebb vöröset is el lehet hozzá képzelni. Nyilván automatikusan adja magát a rosé, amely ugye kékszőlőből, de fehér technológiával elkészített borfajta, ugyanakkor – valljuk be – egy roséről inkább a fröccsterasz jut eszünkbe, semmint egy fine dining ételkísérő.

Nos, ez esetben is bebizonyosodik, hogy ez utóbbi gondolat téves. Borunk friss, lendületes és jósavú, ugyanakkor megvan a teltsége, illetve a pirosbogyós gyümölcsök adta részletgazdagsága is. Ez a középpályás-sor így együtt meglepő és kifejezetten izgalmas támadójátékot hoz létre – elsősorban a hús-bacon-fűszerburgonya-erdeigomba csatársorral együtt játszva.