Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.11.02.

Signum – ha felütünk egy szótárat, akkor az alábbi jelentésekkel találkozhatunk: pecsét, jel, zászló, de lehet még címer is. Ha most mindezt fogom és a szekszárdi Lajver Borbirtok tételére vonatkoztatom, akkor – úgy is fogalmazhatok – megérkeztünk a célponthoz. Napjainkban egyre gyakrabban merül fel a borfogyasztó, borbarátban, hogy milyen jegyek mentén ismerheti fel egy-egy adott borvidék stílusjegyeit. Nem célom történelemórát tartani (és nem is fogok), de ha visszakeresünk a múltban, akkor eleinte a bikavér alapját a szekszárdi borvidékre jellemző kadarka jelentette, de a modernebb bikavér házasítást már a Kékfrankos, a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon vagy éppen a Merlot változó aránya is adja. Éppen valami hasonló lehetett itt is a cél, ugyanis ez a Lajver Premium Bikavér a legszebb bordói szőlőfajták házasításából készült, és bár kezdetekben is derekasan megállta a helyét, de sikerült elérni a következő lépcsőfokot (prémium kategória) azzal, hogy Kadarkát is tartalmaz (6 százalékban) ez a kiváló bor.

Ideje rátérnem arra, hogy milyen összhatást prezentál a Signum. Illata alapján fűszerességet, valamint némi kávét és étcsokoládét is fel lehet benne fedezni, de mindeközben ott vannak a gyümölcsösséget képviselő aromajegyek is (megj. a szerző kissé elfogult, hisz pontosan ezt kedveli és szereti egy szekszárdi bikavérben), mint a málna, a szeder vagy éppen a feketeribizli. Ez a kettősség pedig az ízvilágban csúcsosodik ki! Ráadásul ez a szekszárdi bor tanninokban is kellően gazdag, ezért jó szívvel – elsősorban – azoknak ajánlott, akik kedvelik a testesebb vörös borokat. Bár a 2019-es mivoltából kiindulva most még mondhatni fiatal a bika, de a benne lévő lehetőség azzal kecsegtet, hogy itt legalább pár évig egyre szebb, testesebb és karakteresebb arcát mutathatja meg ez a bor.

Novemberben a Lajver Signum Premium Bikavér a hónap bora, ami azt jelenti, hogy a webshop-on keresztül 5+1 akcióban érhető el. Bár az év 11-ik hónapja nem az utolsó, de ezzel a borral méltó módon föl lehet tenni az i-re azt a bizonyos pontot.