Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.10.03.

Elképzelhető, hogy nem mindig minden az, aminek elsőre látszik, de ez a szekszárdi kiváló vörös gyönyörűség nem árul zsákbamacskát. Rövid indoklás: ez a híres bordeaux-i szőlőfajta amolyan második otthonára lelt Szekszárdon és ezáltal a Lajver Borbirtoknál. Hogy miért? Itt a konkrét esettanulmányunk ez a kis „frankó Frank”. 🙂 Illatban szépen megmutatkoznak az erdei gyümölcsök, aminél már csak a kóstolás hoz még jobb eredményt: lágy, bársonyosság! Tulajdonképpen egy visszafogott, jól iható, elegáns szekszárdi bor.

Ez így már nagyjából közelebb is viszi az olvasót a címhez, igen ám, de adódik a kérdés, hogy mit keres ott a „bekuckózás”? Ez a szerző részéről sokkal inkább egy invitálás, amit nem, mint ajánlattevő kíván átadni, ugyanis maga a bor tölti be ezt a szerepet. Hogyan és miért? Októberben – bár sokan nem örülnek neki, de előbb-utóbb – az időjárás már kevésbé barátságos arcával ismerkedünk meg, de ennek az őszi hónapnak is megvan a maga szépsége. Ez a Cabernet Franc pedig jól társul ehhez a „küldetéshez”. Ezekben a napokban már beköszöntött október, vagyis a hullólevelek időszaka, ilyenkor már szinte ösztönösen – ahogy az anyatermészet – mi magunk is vágyunk a bekuckózásra. A szőlő tekintetéből nézelődve pedig sok helyen már véget ért, vagy ezekben a napokban érnek a célegyenesbe a szürettel (kivéve a késői szüret vagy jégborok). Ilyenkor pedig fokozatosan egyfajta visszafogottságra int bennünket az élet, mint ahogy teszi ezt a maga jegyében a „Frank” is.

Ha egy ideális, bekuckózásra invitáló bort keres, akkor van egy jó hírem, megtalálta! Ráadásul októberben a Szekszárdi Cabernet Franc – Frank 4+2 akcióban elérhető a webshop-ban.