Ha jártál már valaha a Lajver Birtokon, azt biztosan kedves emlékként tudod felidézni magadban. Páratlan természeti szépség a Lajvér patak völgyében. Mindig lágy szellő simogatja az arcod, a környezet végtelen nyugalmat áraszt. Tapintható a tudatosság, a környezet szeretete, a precizitás és az alázat, mellyel a szőlőhöz nyúlunk. Ezt látod, ha vendégként élvezed a Birtok vendégszeretetét.
Ha szakmai szemmel értékeljük, akkor azonnal szembe tűnik a végtelen változatosság, mely minket valóban gyönyörködtet. Elsőre ijesztő feladat, majd hatalmas kihívás és végül páratlan lehetőség.
A birtok 27 hektárnyi területe 31 teraszon helyezkedik el egy lágyan ívelt völgyben, Észak-Dél irányban.

Természetes szélcsatornaként folyamatos a légmozgás, mely a jó szőlőtermő helyek sajátja. A 31 teraszon 12 szőlőfajta érzi jól magát. Minden fajta legalább 2-3 teraszon helyezkedik el, melyek mind különböző klónokat is jelentenek. A patakmeder közelében fekvő teraszok kiváló fehér szőlőket teremnek, fajták szerint Rajnai rizlinget, Olaszrizlinget, Chardonnay-t, Sauvignon blanc-t és Cserszegi fűszerest. Feljebb haladva Pinot noir és Kékfrankos teraszok követik egymást, majd a Kadarka, Merlot Cabernet és Syrah fajták. Néhol egy-egy kisebb erdőcsoport töri meg a teraszok uralmát, hogy a tikkasztó nyári napokat hűs levegővel tegye elviselhetővé. Az alapvetően löszös talaj változatos foltjai tovább színesítik a lehetőségek tárházát. A völgy alsó és felső teraszai között érzékelhető és jól mérhető hőmérséklet különbség van. A páratartalom hasonlóan változatos.
A tőketerhelés a birtok átlagában nem éri el a 1,5 kg-ot. Hektáronként több, mint 5000 termő tőkét ápolunk. Környezettudatos gazdálkodást folytatunk, az ültetvénnyel hosszú távon tervezünk. Guyot és Royat kordon művelésmódokat alkalmazunk.
Ha még az évjáratok változékonyságát is figyelembe vesszük, lassan választ kapunk arra, hogy hogy sikerül minden évjáratban valamely teraszról kiemelkedő bort adó szőlőt szüretelni.