Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.06.04.

Ha június, akkor nyárindító: ha pedig nyár, akkor a könnyed, már-már pezsgősebb fajták mellett érdemes dönteni vagy legalább is kísérletezni. Vegyük például a Lajver – Cuvée Blanc-t (2022). Már miután kitöltjük a pohárba és megillatoljuk érezni, hogy most miért őt választottuk: ez bizony egy friss fehér cuvée, illatában szinte „robbanni” készül, a színe pedig már-már zöldes. Jól esik perceken át az illatkavalkáddal barátkozni, ami egyébként nagyon jó ösztönzőként hat, hogy végre megkóstoljuk. Bátran kijelenthető, hogy a nagyon gyümölcsös kategóriába tartozik, ugyanakkor van benne egy kis fűszeresség is.

Tudjuk azért azt is, hogy nem minden az illat, ezért beszéljünk az ízről is. Ha cuvée, akkor házasítás: Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres. Bár sokak szerint a Sauvignon Blanc megosztó tud lenni, nos ezúttal ennek a tábornak van egy jó hírünk. Ez ugyanis egy sikeres házasság, mivel a bodzás, zöld almás, és talán még egy kicsit lime-os aromákkiegészülnek a fűszerességgel. Az is megnyerő (mindenképpen egy jó tulajdonsága), hogy lecsengésében közepesen hosszú, vagyis pár percig még érezhetjük ezt az érdekes citrusos-fűszeres hatást. Kóstolás közben pedig az is felmerült a szerzőben, hogy ha nyárindító, akkor ez a bor azoknak is kedvez (Megj. ápolva a magyar szokásainkat) akik a fröccsöt szeretik.

Kóstolás közben (ha éppen nem olyan a környezet) pedig javasolt a fantáziára hagyatkozni: képzeljük el ezt a 10-12 fokra behűtött palack nyarat egy hangulatos teraszon, ahol mellettünk vannak szeretteink, vagy éppen barátaink és közben élvezzük a napsütést, a lágy, hűs nyári szellőt. Ha ezt vizionáljuk, akkor már csak egy lépés választ  el bennünket a megvalósítástól: a bor beszerzése. Ennek kapcsán pedig jó hírrel szolgálhatunk: a szekszárdi Lajver borbirtok – Cuvée Blanc tétele lett a júniusi hónap bora, így most 4+2 akcióban hozzá lehet férni a webshop-ban. Kezdődjön hát a nyárvibrálás, a pezsgés!