Hírek / események

Egy igazi zászlóshajó –Lajver: Signum – Szekszárdi Premium Bikavér (2019)

Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.11.02.

Signum – ha felütünk egy szótárat, akkor az alábbi jelentésekkel találkozhatunk: pecsét, jel, zászló, de lehet még címer is. Ha most mindezt fogom és a szekszárdi Lajver Borbirtok tételére vonatkoztatom, akkor – úgy is fogalmazhatok – megérkeztünk a célponthoz. Napjainkban egyre gyakrabban merül fel a borfogyasztó, borbarátban, hogy milyen jegyek mentén ismerheti fel egy-egy adott borvidék stílusjegyeit. Nem célom történelemórát tartani (és nem is fogok), de ha visszakeresünk a múltban, akkor eleinte a bikavér alapját a szekszárdi borvidékre jellemző kadarka jelentette, de a modernebb bikavér házasítást már a Kékfrankos, a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon vagy éppen a Merlot változó aránya is adja. Éppen valami hasonló lehetett itt is a cél, ugyanis ez a Lajver Premium Bikavér a legszebb bordói szőlőfajták házasításából készült, és bár kezdetekben is derekasan megállta a helyét, de sikerült elérni a következő lépcsőfokot (prémium kategória) azzal, hogy Kadarkát is tartalmaz (6 százalékban) ez a kiváló bor.

Ideje rátérnem arra, hogy milyen összhatást prezentál a Signum. Illata alapján fűszerességet, valamint némi kávét és étcsokoládét is fel lehet benne fedezni, de mindeközben ott vannak a gyümölcsösséget képviselő aromajegyek is (megj. a szerző kissé elfogult, hisz pontosan ezt kedveli és szereti egy szekszárdi bikavérben), mint a málna, a szeder vagy éppen a feketeribizli. Ez a kettősség pedig az ízvilágban csúcsosodik ki! Ráadásul ez a szekszárdi bor tanninokban is kellően gazdag, ezért jó szívvel – elsősorban – azoknak ajánlott, akik kedvelik a testesebb vörös borokat. Bár a 2019-es mivoltából kiindulva most még mondhatni fiatal a bika, de a benne lévő lehetőség azzal kecsegtet, hogy itt legalább pár évig egyre szebb, testesebb és karakteresebb arcát mutathatja meg ez a bor.

Novemberben a Lajver Signum Premium Bikavér a hónap bora, ami azt jelenti, hogy a webshop-on keresztül 5+1 akcióban érhető el. Bár az év 11-ik hónapja nem az utolsó, de ezzel a borral méltó módon föl lehet tenni az i-re azt a bizonyos pontot.

Finesz, elegancia és bekuckózás? – avagy Lajver: Szekszárdi Cabernet Franc – Frank (2021)

Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.10.03.

Elképzelhető, hogy nem mindig minden az, aminek elsőre látszik, de ez a szekszárdi kiváló vörös gyönyörűség nem árul zsákbamacskát. Rövid indoklás: ez a híres bordeaux-i szőlőfajta amolyan második otthonára lelt Szekszárdon és ezáltal a Lajver Borbirtoknál. Hogy miért? Itt a konkrét esettanulmányunk ez a kis „frankó Frank”. 🙂 Illatban szépen megmutatkoznak az erdei gyümölcsök, aminél már csak a kóstolás hoz még jobb eredményt: lágy, bársonyosság! Tulajdonképpen egy visszafogott, jól iható, elegáns szekszárdi bor.

Ez így már nagyjából közelebb is viszi az olvasót a címhez, igen ám, de adódik a kérdés, hogy mit keres ott a „bekuckózás”? Ez a szerző részéről sokkal inkább egy invitálás, amit nem, mint ajánlattevő kíván átadni, ugyanis maga a bor tölti be ezt a szerepet. Hogyan és miért? Októberben – bár sokan nem örülnek neki, de előbb-utóbb – az időjárás már kevésbé barátságos arcával ismerkedünk meg, de ennek az őszi hónapnak is megvan a maga szépsége. Ez a Cabernet Franc pedig jól társul ehhez a „küldetéshez”. Ezekben a napokban már beköszöntött október, vagyis a hullólevelek időszaka, ilyenkor már szinte ösztönösen – ahogy az anyatermészet – mi magunk is vágyunk a bekuckózásra. A szőlő tekintetéből nézelődve pedig sok helyen már véget ért, vagy ezekben a napokban érnek a célegyenesbe a szürettel (kivéve a késői szüret vagy jégborok). Ilyenkor pedig fokozatosan egyfajta visszafogottságra int bennünket az élet, mint ahogy teszi ezt a maga jegyében a „Frank” is.

Ha egy ideális, bekuckózásra invitáló bort keres, akkor van egy jó hírem, megtalálta! Ráadásul októberben a Szekszárdi Cabernet Franc – Frank 4+2 akcióban elérhető a webshop-ban.

Nyárbúcsúztató, DE őszt köszöntő: – Lajver: Szekszárdi Merlot (2020)

Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.09.10.

Itt van az ősz, itt van újra! Elsőre sokan talán elkezdenek szomorkodni, de ezt a felütést a szerző egy percig sem a búslakodásnak szánja. Sőt! Hiszem, hogy minden évszaknak megvan a helye és az ideje. Ráadásul az utóbbi években – ahogy most is – szeptember kimondottan még nem nagyon akar tudomást venni a naptári ősz kezdetéről. Ez egyben felkérés egyfajta játékra és a Lajver Borbirtok Szekszárdi Merlot-ja hasonló eredményt produkál. A következő pár sorban kifejtem, hogy miért.

Kezdjük az elején! Kitöltjük a pohárba ezt a szép meggyvörös színű tételt. Érdemes 1-2 percig a pohárban jól megtekerni majd gyorsan beleszippantani a pohárba. Nem fog csalódást okozni ugyanis egy az egyben azt hozza, amit egy minőségi merlot-nak illik: vagyis némi erdei gyümölcsösség, de egy kis fűszerességgel megbolondítva. Az igazi játékosság azonban a korty alatt és után jelentkezik! Egy Merlot alapvetően nem tolakodó, ahogy ez a Lajver bor sem az! Maga az első korty kedvesen, bársonyosan hat, de aztán jön a csavar, hisz utóízben hosszú, és érezni a tannint, vagyis hoz egyfajta komolyabb, testesebb vörösbor hatást.

Azt is állíthatom, hogy ez az érdekes meggyes-szilvás – egyesek szerint talán egy kissé fanyarkás – utóíz leginkább arra ösztönzi a fogyasztót, hogy kezdje újra, jöhet bátran egy újabb korty. (Ha pedig szeptember, bizonyára többen megbarátkoztak ezzel a tétellel is a Budapest Borfesztiválon). Mindazoknak (is) ajánlott mindezt kipróbálni, akik kíváncsiak erre a különleges Merlot adta minőségi bor élményre. Ebben a hónapban pedig külön lehetőség is van erre, valamint az ősz köszöntésére, a webshop-on keresztül elérhető 4+2 akció formájában.

1 2 3 5