Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.04.29.

Ahogy májusban a nyár fokozatosan belopja magát közénk, ugyanígy jár el a borfogyasztóval az Incognito, vagyis inkognitóban, amolyan álcával állunk szemben (vagy legalább is első látásra, első alkalommal). Érdemes azért bátornak lenni, mert a végeredmény nem okoz majd csalódást.

Első ránézésre már az üveg színe megfog, emellett a címke is szép letisztult, szándékosan nem árulkodik a borról (megőrzi a titkát). Folytatva a felfedezést ami után kitöltjük a pohárba újabb érdekességet fedezhetünk fel róla: a színe ugyanis nem egy tipikus száraz fehér bor jegyeit hordozza magában, sőt inkább azt a benyomást kelti, mintha egy kis fehér, és kis rosé ötvözete lenne, miközben nem az, még akkor sem, ha az illata leginkább egy könnyed rosé-ra emlékeztet. Kész rejtély! De javaslom, hogy ne adjuk fel ilyen könnyen, hanem folytassuk a „nyomozást” mert ez a szekszárdi Lajver – Incognito bor még tartogat további kellemes meglepetéseket.

Elérkezünk a következő – meghatározó – szakaszhoz, a kóstoláshoz. Hogy miért ennyire meghatározó? Mert a jó nyomozó itt aztán „bizonyítékok” tömkelegét tudja feltárni. Friss gyümölcsök (szerk.: ez a nyomozó leginkább a barackot és a málnát azonosította) egy kis csavarral, ugyanis jelentkezik benne egy kis krémesség is. Ha az első korty után még van bennünk bizonytalanság, akkor bátran érdemes megismételni a vizsgálódást.

Az eredmény: ez bizony egy remekül álcozott kékfrankos! Igen, kékfrankos és fehér! Egy varázslat, ami mindenképpen méltó a nevére (Incognito). De, hogy ez ne maradjon most így, azzal, hogy feltártam vizsgálatom eredményeit (bizonyítékokkal alátámasztva) az a jó hírem, hogy minderről külön-külön (vagy akár családi, baráti társaságban) is meg lehet győződni, főleg mert májusban 4+2 akcióban hozzá lehet férni a Lajver – Incognito 2022-es kiadásához. Indulhat a májusi kaland, a nyomozás? Lopakodó üzemmódra felkészülni!