Szerző: Dr. Gál Márk – 2023.08.05.

Elő a rózsaszín szemüvegekkel, de ha nincs is egy kéznél, akkor abban biztos lehet a kedves borkedvelő, hogy ezzel a remek szekszárdi rosé cuvée-vel rózsaszínben fogja látni a világot. Ha már színvilág: egy szép korall színű roséval állunk szemben, majdhogynem, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva erről a kategóriáról. Sőt, a szerzőnek ez egy szelet a gyerekkorból, ugyanis nyaranta előszeretettel fogyasztott málnaszörpöt és ez bizony színben pontosan ezt hozza elő.

Ha pedig illatoljuk, akkor csak megerősítést nyerünk: mindenképpen a piros bogyókra emlékeztető jellemvonásokat lehet felfedezni benne. Eddig kellően határozott, egyirányba visz el ez a bor, de a kóstolás az már felér egy kis könnyed játékkal. Ennek oka, hogy az első korty után a kellően lendületes savakhoz egyfajta krémes, simulékony alkoholérzet társul. Második kortyra (fokozva az ismerkedést) nem marad el a frissesség, gyümölcsösség sem, sőt ami ezt a játékosságot tovább fokozza, hogy utóízben némi édeskés zamatosság is jelentkezik.

További érdekesség: miután kitöltjük a pohárba apró pici pezsgésre utaló jeleket láthatunk! Nyáron sokaknak jól esnek a gyümölcsök, nos kérem, ez a Lajver Rosé Cuvée a második, harmadik kortyra olyan érzést nyújt, mint amikor beleharapunk egy roppanós gyümölcsbe. Ezek alapján sem meglepő, hogy ez a Lajver minőségi bor bizony kellően komplex, többösszetevős: Kékfrankos alapból indul ki, de tartalmaz még Merlot, Pinot Noir-t, és kevés Syrah-t is.Javaslom, hogy az utolsó nyári hónapban mindenképp tározzunk be belőle, erre pedig most lehetőséget is nyújt a 4+2 csomag, amely elérhető a weboldalon keresztül.