Azt ugye tudjuk, hogy a cabernet sauvignon a legkésőbbi érésű bordeaux-i fajta, elvetemültebb évjáratokban nehezen is érik be, még az olyan déli borvidékeinken is, mint Szekszárd. Éppen ezért a Lajvér a chateau-szerű kialakítású birtokközpont teraszainak legmagasabbikára telepítette a fajtát, így biztosítva neki a legjobb benapozást és a legnagyobb hőösszeget.

Tény, hogy a 2020-as az elmúlt évek egyik legjobb évjárata volt, így nem csoda, hogy a főszereplő borunk is tökéletesen egyensúlyos, gyümölcsös karaktert mutat. Mindazonáltal természetesen hozza a fajtára jellemző jegyeket, a pirospaprikás villanást, a feketeborsot, valamint egy herbás-zöldfűszeres érintést. Közepesnél komolyabb test, pici, puha tanninocskák jellemzik, vagyis ételkísérőnek is egészen kiváló példány.

Na de mit is együnk hozzá? Tulajdonképpen bármit, ami pirospaprikával készül, legyen az egy harcsapaprikás vagy akár egy szarvaspöri, a közepes test és a fűszerkészlet bármelyiket le fogja kísérni szépen. Ugyanakkor ez a Lajvér Cabernet Sauvignon sokkal inkább egy társasági bor, mint éttermi tétel. Az ilyen alkalmak pedig rendszeresen „hidegezésbe” torkollnak, vagyis valaki kimegy a spájzba és behozza a sonkát, sajtot, kolbászt, noch dazu stifoldert (ha már Szekszárd), foszlós kovászos kenyeret tör hozzá, és… Nos, ezt leginkább otthon tudjuk elkövetni, de ha kimozdulnánk hozzá mégis, akkor nem is mehetnénk jobb helyre, mint a Winescape Budapest Borbárba, ahol az úgynevezett magyaros hidegtálmindent tartalmaz, amit az előbb felsoroltunk. Felvezetésként a Sándor Tamás sajtmester kakukkfüvesével próbálkozzunk, ugyanis ez még egy finom párosítás, a kakukkfű pedig gyönyörűen egészíti ki a bor fűszereit. A kolbász és a stifolder (vastagkolbász) ideális paprikamennyiséget tartalmaz, az állag is tökéletes, és a sósságot sem viszi túlzásba. A helyben sütött kovászos kenyérrel már e kettő is alapélményt ad, a Lajvér borával meg egyenesen mennyei triót alkot. Az igazi vagányok pedig semmibe veszik a tanítást, miszerint ne együnk vörösborhoz se paradicsomot, se erőspaprikát…